Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

utorak, 4. studenoga 2014.

Portret jednog čarobnjaka

Treba znati da bi se usudilo; treba se usuditi da bi se htjelo; treba htjeti da bi se imalo carstvo; i da bi se vladalo, treba sutjeti!
(Elifas Levi: 'Ritual, visoke magije')

Potezi koje povlačimo u nasem svakodnevnom zivotu po pravilu su označeni magijskim elementima. Zelja za ''dobrim danom''''lakom noći'', za ''srećnom novom godinom'', za svim sto zelimo da izrazimo bilo da je ''dobro'' ili ''zlo'' (psovka, uvreda, izraz kao sto je ''neka ide do đavola'' itd.), sve to pripada jednoj vrlo staroj magiji riječi. To je svakodnevna magija uz pomoć koje se čovjek nada ili kroz koju on prizeljkuje, svjesno ili podsvjesno, da ovlada događajem; da utiče na svoju ili tuđu sudbinu...
To je ipak manje magija a vise magijskog ponasanja, o kojem ćemo ovdje da govorimo. Zelja da se gospodari u igri ''ono sto će se desiti'' potiče jos iz najstarijih vremena. To dokazuju i zidovi preistorijskih pećina, kao sto su one u Laskou u Dordonji ili u Altamiri, u Spanjolskoj. Te neobične slikarije datiraju negdje od prije 15.000 godina; zivotinja nacrtana na zidu učestvuje u ritualu lova. Bizoni ili kozorozi, pogođeni strijelama i kopljima, svojim simboličnim polozajem odgovaraju zivotinoj potrebi i zeljama prastarih lovaca. To je smisao rituala magije.
Namjera ''slikara'' iz Laskoa nije bio da stvori i iza sebe ostavi umjetničko djelo, već da prizove duhove lova da mu pomognu u borbi za prezivljavanjem. Međutim, magija je kroz nebrojena stoljeća sticala sve značajnija iskustva, postajala sve uticajnija, a osobe koje su se njome bavile postajale sve trazenije i tajanstvenije.
Kako izgleda portret jednog istinskog čarobnjaka?
  • Oprezan i umjeren
Na ovo pitanje citiraćemo najznačajnijeg istrazivača magijskih vjestina Elifasa Levija, odnosno, vidjet ćemo sta o tome on kaze u svom djelu 'Ritual, visoke magije':
''Bog je dozvoljavao samo trezvenim i jakim ljudima da se priblize Drvetu saznanja, kako ne bi zudili za voćem. Vi koji u magiji trazite da zadovoljite svoje strasti, zaustavite se na tom zlokobnom putu: tamo ćete naći samo ludilo ili smrt. Nekada se to, prostom pučkom tradicijom objasnjavalo ovako: đavo će, prije ili kasnije, uvrnuti šiju vračevima i vjesticama. Čarobnjak, dakle, treba da bude hladnokrvan, umjeren i nevin, nezainteresiran, nedodirljiv i nepotkupljiv, nedostupan svakoj vrsti nagađanja ili straha. On ne smije da ima fizičkih mana i da bude oslobođen svake kontradikcije ili bilo kakvih muka.
Osnovno i najvaznije u magijskim umjetnostima jeste da se dostigne tako rijetka superiornost. Ljudska volja ostvarena kroz djelo je slična topovskom đuletu koje se nikada ne povlači pred preprekama. Volja prepreke prelazi ili ulazi u njih i u njima se gubi dok ne eksplodira; ali, ako ide korak po korak, strpljivo i sa predostroznosću, volja će biti nalik na rijeku koja će se uvijek vraćati i koja će konačno i gvozđe potkopati.
  • Tajna - osnovni uslov
Jedan lijenjivac nikada neće biti čarobnjak. Magija je vjezba tokom svih sati u svakom trenutku.
Onaj koji zeli da bude veliki čarobnjak, mora biti apsolutni gospodar samog sebe; on mora znati da pobijedi sve sto ga odvlači ka uzivanju, i apetit i san; on mora da bude neosjetljiv na uspjeh kao i na neuspjeh. Njegov zivot mora biti volja kojom upravlja jedna misao i koja sluzi cijeloj prirodi; njegov zivot mora da bude podređen duhu sopstvenih organa i razumjevanja svih univerzalnih sila koje njima odgovaraju.Pročisćenje čarobnjakovo treba da se ostvari kroz apstinenciju od brutalnih zelja, u blagom i vegetarijanskom načinu zivota, u uzdrzavanju od jakih pića i u pravilnom korisćenju vremena za spavanje.
Treba se pridrzavati svih pravila spoljneg izgleda: i najsiromasniji moze pronaći izvor da se umije. Treba očistiti svoje odijelo, namjestaj i pribore koje koristi za magijske čine. Magija zahtijeva potpunu čistotu. Treba očistiti vazduh sa mirisom napravljenim od lovorovog soka, od soli, kamfora, smole i sumpora.
Ne treba govoriti nikome o djelu koje je počinjeno; tajna je osnovni i najveći uslov za sve operacije u magijskoj umjetnosti. Radoznalci se mogu zavesti time sto im se moze reći da se bavite nekim drugim stvarima kao, recimo, hemijskim eksperimentima kako biste dobili neke industrijske rezultate, da istrazujete neke prirodne spojeve i tome slično, a riječi magija ili magijsko ne smiju nikada biti izgovorene.
Treba izbjegavati sto je vise moguće da se gledaju ruzne stvari ili lica, da se jede sa osobama koje ne postujete, izbjegavati sve ekscese i ziviti na sto je moguće ujednačeniji i uredniji način. Konačno, moze se i mora se ispunjavati obaveza prema ritualima kulta kojem pripadate i te rituale izvoditi.
Treba ZNATI da bi se USUDILO; Treba se USUDITI da bi se HTJELO; Treba HTJETI da bi se imalo carstvo;
I da bi se vladalo, treba SUTJETI.
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.