Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

srijeda, 5. studenoga 2014.

ŽUTA MRTVA KOPRIVA (Lamium galeobdolon)


ŽUTA MRTVA KOPRIVA (Lamium galeobdolon)
Raste u vlažnim šumama i jarcima, ispod grmlja, uz plotove i živice, na ruševinama, sjenovitim vlažnim mjestima i prije svega tamo gdje raste ivelika kopriva. Cvjeta u travnju i svibnju, u planinskim predjelima i kasnije. Iz trajnoga podanka raste uspravna, do 50 cm visoka stabljika, listovi su nasuprotni, jajasti i nazubljeni, cvjetovi su sakupljeni u prividnim pršijenovima. Beremo listove i cvjetove. Isto kao i žuta izvanredna ljekovita biljka je bijela mrtva kopriva (Lamium album). Cvjeta od svibnja do listopada kao korov uz puteve, na ruševinama i uz željezničke nasipe. Beremo i listove, ali naročito cvjetove. Čaj od bijele mrtve koprive, ako pijemo dvije šalice dnevno, pomaže kod teških trbušnih i menstruacijskih tegoba. Isto tako dobro čisti krv, djeluje kod nesanice i jako je djelotvoran lijek kod najrazličitijih ženskih bolesti. Mlade djevojke koje imaju stalne bolove u trbuhu trebale bi posebno cijeniti taj čaj. Cvjetove i listove žute mrtve koprive koristimo kod sličnih tegoba, posebno kod slaboga otjecanja urina, bolesti mokraćnih organa, bolnoga mokrenja, teških bubrežnih oboljenja i vodene bolesti srca. Cvjetove valja koristiti kod probavnih smetnji, skrofuloze i kožnoga osipa. U tu svrhu pijemo jednu šalicu čaja u dopodnevnim satima. Kod čireva i proširenih vena pomažu oblozi od ostataka čaja mrtve koprive. Žutu mrtvu koprivu mogu najtoplije preporučiti kod paralitičkog mjehura u starijih ljudi, nadalje kod prehlade mjehura i upale bubrega. Posebno je blagotvorna sjedeća kupka s dodatkom uvarka ove biljke. Kod neizlječivoga skvrčavanja bubrega i prikapčanja na umjetni bubreg postižemo sa žutom mrtvom koprivom, pomiješanom u jednakim djelovima s broćikom i zlatnicom, najbolje rezultate pri liječenju. Ako nemamo na raspolaganju žute mrtve koprive možemo ju nadomjestiti s bijelom mrtvom koprivom.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: 1 vrhom punu čajnu žličicu biljke stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo i pustimo da kratko odstoji.
Oblozi: 3 vrhom pune čajne žličice na 1/2 litre vode, oparimo, pustimo da kratko odstoji. S iscrpinom nakvasimo platno i stavljamo tople obloge.
Čajna mješavina: Žuta mrtva kopriva, broćika i zlatnica pomiješane u jednakim djelovima. Oparimo jednu vrhom punu čajnu žličicu te mješavine s četvrt litre vode.
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.