Nadam se da ste se svi lijepo proveli za vještičju Novu godinu! :) Pošto sam ja veliki slatkoljubac, morala sam i ovaj put napraviti neki kolač da fešta bude potpuna. I tako u skladu s dosadašnjom praksom dijelim recept s vama! Prikladan je za Samhain upravo zbog dvaju glavnih sastojaka - bundeve i jabuke. A ne samo da je prikladan, nego je i ukusan. Ako mi ne vjerujete na riječ, isprobajte kolač i sami se uvjerite. Uživajte u mojoj piti od bundeve i jabuke. :D
Potrebno:
Za punjenje:
- 1 čaša pripremljene bundeve (ovo ćete dobiti od 2 manje bundeve)
- 1 čaša naribane jabuke (2 jabuke)
- 3⁄4 čaše meda
- 4 bjelanjka
- 11⁄2 čajna žličica cimeta
- 1⁄2 čajne žličice naribanog đumbira (preporučam svježi)
- 1⁄4 čajne žličice mljevenih klinčića
- 1 čaša mlijeka
- 3 žlice smeđeg šećera
- smjesa od brašna i vode (4 žlice namjenskog brašna za dizana tijesta + nekoliko žlica vode)
Za tijesto:
- 3 čaše namjenskog brašna za dizana tijesta
- 1 čajna žličica soli
- 1-2 žlice smeđeg šećera
- 1⁄2 čajne žličice cimeta
- 1⁄2 čaše suncokretovog ulja
- 1⁄2 čaše mlijeka
Napomena: ova količina smjese je dovoljna za 2 pite promjera cca. 22cm.
Postupak:
Napravite punjenje:
- Električnim mikserom napravite pjenu od bjelanjaka.
- Pripremite bundevu (izrežite na pola, izdubite i maknite sjemenke; meso stavite u zdjelu).
- Izribajte jabuke (nemojte zaboraviti oguliti koru prije toga!).
- Napravite smjesu od brašna jer će vam ona zgusnuti cjelokupnu smjesu prilikom pečenja. Smjesu radite tako da pomiješate 4 žlice brašna s malo mlake vode dok ne dobijete smjesu koja je dovoljno gusta, ali istovremeno i dovoljno rijetka da ju možete izliti u zdjelu.
- Kuhačom pomiješajte sve sastojke za punjenje u jednu zdjelu.
Napravite i pripremite tijesto:
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Razdvojite tijesto na dva dijela.
- Uzmite lim za pite (često je promjera 22cm, ali možete naći većih i manjih limova; prilagodite recept veličinilima). Nauljite maslinovim uljem i pobrašnite (nemojte zaboraviti višak ulja obrisati salvetom, a višak brašna istresti).
- Stavite papir za pečenje na radnu površinu te na njemu izvaljajte jednu polovicu tijesta (ne deblje od 6-7mm!). Ako ste perfekcionist, možete ponekad prevrnuti tijesto kako biste valjkom izravnali ikakve nabora od papira za pečenje.
- Stavite lim za pite naopako na tijesto (dakle papir za pečenje je i dalje ispod tijesta, a lim na tijestu).
- Preokrenite sve (papir za pečenje će vam pripomoći da se tijesto ne lijepi za površinu prilikom ovoga).
- Utisnite tijesto u lim. Pazite da pritom ne razbijete tijesto.
- "Odlijepite" papir za pečenje i odrežite višak tijesta s rubova lima.
Napravite pitu:
- Izlijte smjesu u tijesto.
- Pecite 15 minuta na 200°C.
- Smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 30-35 minuta (dakle pita se sveukupno peče 45-50 minuta).
Ponovite korake 8-13 za drugu pitu i to bi bilo to.
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.