Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

utorak, 4. studenoga 2014.

Sastanak sa zlim duhovima

Na visim nivoima europske magije - koja potiče iz vremena Egipta, Sumera i Babilona - čarobnjaci su nastojali da prisile Vise sile da im dozvole kontrolu nad dusama kako bi mogli povećati osobnu moć ili pojačati svoju transcendentalnu mudrost
U takvim nastojanjima, smatrano je da se centralna moć krije u riječima, to jest u formulama koje su izgovarane za vrijeme bajanja i spravljanja čini. U tu su se svrhu koristila i imena određenih mocnih duhova. Čarobnjaci su, naime, biblijsku tvrdnja "U početku bila je riječ"prihvatali doslovno, vjerujući da poznavnje tajnih imena duhovnih bića ima ključno svojstvo i da označava moć nad njim. Zbog toga je svakom bajanju prethodio određen magijski ritual.
  • Magični pribor
U proslosti se vjerovalo da je religija prizivanje, a magija prisiljavanje bogova. Postoji mnogo vrsta ritualne magije koja se afirmirala na krilima tog uvjerenja. I svaka ima svoju tehniku.
"Početnički" ritual je magija svijeća kada se svijeće namazu i zapale, sto prati bajanje, i to u određenoj fazi mjeseca. Ovakav jednostavan ritual s prezirom odbija ozbiljan znalac koji se za svaki "rad" pedantno priprema. Za predstojeći ceremonijal sljedbenik će provesti nekoliko dana - najčesće devet - pripremajući i tijelo i dusu. U ovo spadaju post, seksualna apstinencija, ritualno pranje, molitva i meditacija o predmetu "djelovanja" koje će preduzeti.
Datum i vrijeme za ceremonije određuje se u skladu sa tradicionalnim zakonima astrologije i prema tradicionalnim učenjima o pogodnim i nepogodnim danima. Magijski rituali koji imaju za cilj povećanja nečega (kao sto je postizanje znanja ili moći) obavljaju se za vrijeme faze rasta Mjeseca, čini koji imaju za cilj smanjenje (kao sto je iscjeljenje koje će doći kada se u organizmu smanji broj bolesnih ćelija), obavljaju se u vrijeme kada mjesec blijedi i postaje sve manje vidljiv. Ipak, najvazniji magijski rituali tradicionalno se obavljaju u vrijeme mladog i punog mjeseca.
Sljedbenici moraju prikupiti i posvetiti instrumente rituala - svi, ako je moguće, moraju biti napravljeni njegovom rukom i to od materijala koji ranije niko nije koristio. Među ove instrumente obavezno spadaju: oltar, kalez, tronozac, kandilo, lampa i stap (za rituale posvećene crnoj magiji - koriste se mač i vile ili trozubac). Stap, vjerovatno najdragocjeniji od svih instrumenata, mora biti napravljen od grane badema ili ljesnika, odrezan sa zlatnim srpom u ranu zoru i obavijen prstenovima od bakra i cinka. Mora ga blagosloviti drugi čarobnjak koji i sam posjeduje posvećeni stap.
  • Mistični ritual
Kako se priblizava čas rituala, sljedbenik će svoje tijelo premazati svetim uljem (napravljenim od mirte, cimeta, đumbira i masline) i obući haljine koje odgovaraju vremenu i svrsi bajanja (purpurne i zlatne nedjeljom, bijele i srebrne ponedjeljkom ili zelene ako je svrha transcendentalna mudrost). Čarobnjak mora sam skrojiti i sasiti haljine. On će, također, svojom rukom pripremiti mirisljavu smjesu, koristeći, na primjer, smjesu od kedra, ruze, limuna, aloje, sandalovine i cimeta.
Sam ritual počinje crtanjem odgovarajućeg dijagrama, koji je skoro uvijek krug i jedan od svetih trouglova kao sto je pentagram, svaki označen sa odgovarajućim magičnim simbolima. Nakon toga sljedbenik će nastaviti sa nizom strogo određenih radnji. U ovo spadaju tradicionalno postavljanje instrumenta, paljenje svijeća i lampi, paljenje mirisa i, iznad svega, kazivanje Riječi Moći, invokacija i bajalica.
Ni u jedom trenutku tokom ceremonije sljedbenik se ne smije pomaći iz "magičnog kruga", koji moze biti nacrtan ili naslikan na podu hrama ili u nekim slučajevima ispisan u vazduhu njegovom rukom prije nego sto započne ceremonija. Iskoračiti izvan kruga je veoma opasno, na neki način izazivanje nevolje, jer ako je invokacija uspjesna onda su duhovi prisiljeni da prisustvuju ili čak da se pojave i pokore se volji maga ili njegova sljedbenika.
Mnogi će duhovi biti moćni i ratoborni i čekat će da udare na sljedbenika ako im se za to pruzi zgodna prilika. A takva bi prilika mogla biti trenutak kada zbog nesmotrenosti mag prekorači crtu kruga. Kraj rituala je podjednako vazan, jer on prisiljava zle duhove da se bez pogovora vrate odakle su stigli. Magijski rituali obavljani su tokom cijelog Srednjeg vijeka i Renesanse, a obavljali su ih mnogi adepti kao sto su, recimo, Dzon Di i Nostradamus.
Duboke i stare okultne ceremonije nasle su vatrene pristase kroz različite "jeretičke" grupe ili udruge, kao sto su bili templari, rozenkrojceri i masoni, koji i dan-danas djeluju kao ultratajna drustva.
  • Ozivljavanje proslosti
U knjizi "Sveta krv, sveti Gral" (1982), autori Majkl Bejdzent, Ričard Li i Henri Linkoln nude ubjedljive dokaze da su sva ova hermetička udruzenja pod nadzorom misterioznog samostana iz Siona koji ima snaznu moć čak i danas na početku trećeg milenija. I pored stalne i ostre kampanje crkve, ova drustva nikad nisu stovala Đavola niti su se obraćala lakovjernim i glupim. Na primjer, jedan od sljedbenik rozenkrajca - i Veliki majstor svemoćnog manastira u Sionu - bio je Leonardo da Vinči.
Magične rituale odabrane iz mnogih od tih izvora ozivjela su u 19. stoljeću drustva kao sto je Hermetički red Zlatne zore. Ona ih u tajnosti i danas obavljaju, nerjetko vjerujući u tvrdnju velikog Elifasa Levija, koji je rekao da je magija velika nauka koja "miri vjeru sa razumom". Svjedočenje pouzdanih svjedoka pothranjuje tvrdnju da su rezultati pravilno obavljenih magijskih rituala u kojima se ispravno izgovaraju Riječi Moći i koje izvode iskusni adepti - izvanredni, a često i zastrasujući!
Crkva osuđuje sve sto je okultno i izbjegava da se izravno upliće u stvari magije. Pa ipak, njeni rituali za vrijeme mise - na primjer, transsupstancijacija vina i hljeba u krv i tijelo Isusovo - neobično su slični ritualima Velike magije. I dok je nesumjivo tačno da je praktikujući magiju, mag izlozen potencijalnoj opasnosti pa čak i smrti, većina ritualnih vračeva, kako je rekao Dion Forčen, zastićeni su vlastitom nespretnosću.
Različiti elementi koji čine magijsk rituale stvaraju savrsene psiholoske uslove za pomijeranje iz jednog u drugo stanje svijesti, a svaki dio rituala ima svoju ulogu u ostavrivanju postavljenih ciljeva. Iza svega se krije neka misteriozna snaga koju je tesko racionalno objasniti, a koja se moze samo naslućivati. Svi okultisti, psihici, umjetnici i iscjeljitelji, dijele istu sposobnost za kreativnu vizualizaciju, sposobnost koja je u svakom latentna. Kada je masta potpuno angazovana - pod ovim se moze smatrati podsvjesno ili intuitivno, desna polovina mozga - sve je moguće i svaki je cilj ostvariv.
I hipnoza se oslanja na mastu, kao sto to čini i iscjeljiteljstvo i svaki projekat koji zahtijeva koristenje intuicije ili kreativnosti. No, sto se tiče duhova koje u magijskim ritualima imaju ključnu ulogu i koji magiji daju vjerodostojnost, britanski čarobnjak Dz.V. Brodi-Ines jednom je s pravom primijetio da bi bez njih magija bila besmislena i nemoguća!
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.