Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

srijeda, 5. studenoga 2014.

ROSOPAS OBIČNI (Chelidonium maius)


ROSOPAS OBIČNI (Chelidonium maius)
Kad se zna da je u starim njemačkim knjigama o bilju rosopas - u narodu zvan i zmijino mlijeko, trava od žutice, rusa - nazivan i Marijina biljka, Božiji dar i sl., možemo shvatiti kako je visok ugled nekada imala ta ljekovita biljka koju danas široki slojevi naroda smatraju opasnim korovom. Rosopas obični s 30 do 80 cm visokim razgranatim rastom cvjeta od svibnja preko cijelog ljeta do jeseni. Listovi su nazupčani i slični hrastovima. Iz stabljike i podanaka teče narančastožuti gusti sok. Najčešće raste na južnim obroncima šuma, uz zidove, plotove i na prisojima. Ljeto može biti i jako sušno, a južni obronci šume i te kako isušeni, iz biljke će ipak obilno teći gusti narančastožuti sok. Biljka čisti i tvori krv. Rosopas obični je pouzdano ljekovito sredstvo u liječenju teških oboljenja jetre ukoliko ga primijenimo homeopatski. Kao sredstvo koje čisti krv i jetru djeluje najbolje na metabolizam. Uspješno ga primjenjujemo i kod oboljenja žuči, bubrega i jetre. Namočen u vino (30 g rosopasa običnog zajedno s korijenom ostavimo u pola litre bijeloga vina jedan do dva sata) jako brzo liječi žuticu. Kod hemoroida s upaljenim čmarom, probadanja i presijecanja kod mokrenja, kao i kod šumova u ušima mogu ga samo toplo preporučiti. U tim slučajevima možemo, gutljaj po gutljaj piti dvije do tri šalice čaja dnevno (čaj ne kuhamo, samo ga oparimo). Za vanjsku upotrebu primjenjujemo ga kod zloćudnih kožnih oboljenja, kurjih očiju, bradavica i neizlječivih lišajeva. Siva mrena i pjege na rožnici postupno nestanu. Sok štoviše pomaže kod krvarenja i ablacije (odlupljenja) mrežnice. Uzmemo list rosopasa i smrvimo krhku stabljiku između navlažena palca i kažiprsta. Tako dobivenom tekućinom namažemo kažiprstom zatvorene očne kuteve. Iako nismo izravno namazali oko do njega ipak dopre ta vlaga. To vrijedi za sivu mrenu, slab vid i preventivno kod zdravih, ali preumorenih očiju. Homeapati prave od rosopasa tinkturu koju kod navedenih 'bolesti uzimamo dnevno dva do tri puta, 10 - 15 kapljica razrijeđenih s malo vode. Dlakavost lica i jaka obraslost ruku i nogu kod žena ukazuju na bubrežne smetnje. Zahvaćena mjesta namažemo rosopasovim sokom, kojega napravimo u sokovniku (svjež sok možemo čuvati pola godine u hladnjaku); ostavimo ga nekoliko sati da se upije, operemo s blagim sapunom i namažemo sada isušenu kožu s mašću od nevena, kamiličinim uljem ili uljem Gospine trave. Usto valja provoditi kuru s koprivnim čajem pijući dnevno najmanje tri do četiri šalice čaja, kao i sjedeće kupke s poljskom preslicom za bolju prokrvljenost bubrega.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: 1 ravnu čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo. Svježi sok: Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku (za vanjsku primjenu).
Tinktura: Tinkturu dobijemo u ljekarnama kao homeopatsko sredstvo. Vinska Iscrpina: 30 g rosopasa zajedno s korijenom prelijemo s 1/2 litre bijeloga vina i ostavimo da stoji 1 do 2 sata, zatim procijedimo i pijemo gutljaj po gutljaj.
 TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.