Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

srijeda, 5. studenoga 2014.

TURICA (Agrimonia eupatoria)


TURICA (Agrimonia eupatoria)
Ima i druga imena: petrovac, kravica, zmijina trava, velika oskorica, griznik, repik, kostolom, ovčji čičak, mala torica, toričica, dubačac, oskorušica, ježinica, svega svijeta zdravlje, gladišnik. Samo ime kraljeva biljka govori nam o kako je značajnoj ljekovitoj biljci riječ. Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove puteva i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine. Sitni, žuti cvjetovi tvore, kao u divizme obične dugi grozd. Cijela je biljka obrasla mekim dlačicama, veliki su listovi dugi do 10 cm i perasti. Biljka je visoka do 80 cm i spada u istu porodicu kao i vrkuta. Biljku sakupljamo za vrijeme cvjetanja u lipnju sve do kolovoza. Povijest te ljekovite biljke seže kao i kod mnogih drugih, daleko u prošlost. Turicu su poznavali već stari Egipćani. Ona djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela. Na nju valja pomisliti kod angine, bolesti grla, skorbuta ili upale usne sluznice. Ljudi čije je zvanje takvo da moraju puno govoriti ili pjevati, morali bi svaki dan preventivno grgljati s čajem od turice. Lišće odlično djeluje u slučaju slabokrvnosti i rana, ali se također uspješno primjenjuje kod reume, lumbaga, probavnih smetnji, otvrdnuća jetre, zastoju rada jetre i oboljenja slezene. Dnevno možemo piti do dvije šalice čaja. Svatko bi se trebao potruditi i jednom do dva puta godišnje okupati se u vodi kojoj dodamo uvarak od turice. Skrofulozna djeca bi se u takvoj kupki trebala kupati svaki dan. Turica se zbog svojeg ukupnog djelovanja i svojih ljekovitih sastojaka ubraja među naše najljekovitije biljke. Dr. Schierbaum kaže: "Triput dnevno po jedna šalica čaja liječi proširenje srca, želuca, crijeva i pluća, zatim oboljenja bubrega i mjehura, ako to sredstvo primjenjujemo duže vrijeme ." Toplo preporučujem turičinu mast kod proširenih vena i čireva na gnjatu, koja se koristi kao mast od ljekovitoga nevena. Kod oboljenja jetre pijemo čajnu mješavinu od 100 g turice, 100 g broćike i 100 g lazarkinje. Dnevno popijemo natašte jednu, a tijekom dana gutljaj po gutljaj dvije šalice čaja.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Stavimo jednu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode, ostavimo da kratko odstoji.
Biljna kupka: 200 g bilja za potpunu kupku.
Čajna mješavina za bolesti jetre: Turicu, broćiku i lazarkinju pomiješamo u jednakim djelovima. Stavimo vrhom punu čajnu žličicu na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Priprema masti: Stavimo dvije vrhom pune šake sitno narezana lišća, cvjetova i stabljika na 250 g svinjske masti.
 TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.