Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

utorak, 4. studenoga 2014.

Kako ovladati duhovima

Kako ovladati duhovima

''Magija je  bazirana na postojanju skrivenih prirodnih snaga. Poznavati te snage, upravljati njima i usmjeravati ih, to je predmet magijske umjetnosti. Između onog koji to umije i onoga koji radi u modernoj laboratoriji ne postoji razlika u metodi, osim u izražavanju kroz koje se ona pokazuje. Ona se inspirira istim principima.''
Luj Sosod, istoričar

Magija i religija... Religija i magija... Ko je kome prethodio?
Na ovo pitanje gotovo da je nemoguće odgovoriti, kao sto je podjednako nemoguće između njih postaviti granicu - gdje prestaje magija a počinje religija, i obratno?!...
Navest ćemo zato samo jednu ritualnu zazivnu molitvu čarobnjaka iz Gabona (Afrika) iz koje se jasno vidi da je ona, koliko religiozno, toliko i magijsko prizivanje:
''O ti koji upravljas silom, ti Duhu zivotne energije, Ti mozes sve i bez tebe ja ne mogu nista, Ja koji te posvećen slijedim, ja koji sam ti odan, O Duse, Od tebe ja crpim moju snagu, moju moć. Ti si mi dao dar, Duse sile, tebe zovem! Moras da poslusas, dao sam ti ono sto si zahtijevao, O Duse, zrtva je prinesena u sumi. Duse, tvoj sam, ti si moj, dođi o Duše!...''
Duhovna energija
Mag ili čarobnjak - vidjeti ćemo malo kasnije razliku koja postoji između ova dva pojma - počinje prizivanjem duha, kao da je riječ o molitvi. ''Ti si taj koji upravlja silom''''Ja te posvećen slijedim'', ''Ja sam tebi odan''. Ipak, 'zrtva' je vezana za ideju razmjene, kaze se u Leksikonu simbola, bilo da je ostvarena u domenu kreativne, stvaralačke energije ili spiritualne, duhovne energije, sto je 'materijalno dobro' koje je zrtvovano značajnije, vrednije, to će duhovna energija koja će biti dobijena zauzvrat biti moćnija, bez obzira na njene krajnje ciljeve koji mogu biti pročisćenje ali i umilostivljenje (...). I tako, uz zrtvu koja je data bez okolisenja, čarobnjak, je 'jednak' u odnosu na duha.
Na njemu je sada da vrati ono sto je dug prema onome koji je prineo zrtvu. Na njemu je da slusa, jer je primio ono sto je zahtijevao. On mora, jednom jasnom akcijom, određenim činom, svoju snagu da pokloni čarobnjaku u zamjenu za zrtvu koju je primio.
Izvjesni oblici molitve ne bjeze od te 'igre' ponude i potraznje jer se radi o tome da se od bozanstva koje je prethodno počastvovano trazi zastita, dobrota ili, jednostavno, njegova intervencija. Ali da bi se doalo do tog cilja potrebno je upoznati i ovladati duhovima elemenata.
  • Uzasna odgovornost
Evo sta o tome kaze Elifas Levi u svojoj knjizi ''Ritual visoke magije'':
''Duhovi koji se nalaze u elementima su kao djeca. Oni muče one koji se njima bave, ukoliko ovi nisu uspjeli da njima zavladaju zahvaljujući visokom razumu i ostrini. To su duhovi koje mi opisujemo pod imenom okultnih elemenata. To su oni koji najčesće određuju nase uznemirene i čudne osnove, to su oni koji utiču da se bozanski stapić pomjera, da se čuju udarci u zid i o namjestaj; ali, oni ne mogu nikada pokazivati neku drugu misao do nasu sopstvenu, a ako mi ne mislimo, onda su oni ti koji nam govore kroz nepovezanosti snova. Oni ravnodusno reprodukuju dobro i zlo jer oni nemaju vrhovnog arbitra i samim tim nemaju odgovornost; i ekstatičnim tipovima kao i somnabulima pojavljuju se u nepotpunim i neuhvatljivim oblicima.
Oni su ti koji su svetom Antonu stvarali kosmare, i najvjerovatnije predstavljali Svedenborgove vizije; oni nisu ni prokleti, nisu ni krivci, oni su radoznali i nevini. Čovek ih moze koristiti ili ih se osloboditi.
Čarobnjak koji se koristi njima mora da preuzme uzasnu odgovornost, jer će on morati da ispasta sve zlo koje će da trazi od njih da čine, i veličina njegovih muka biće proporcionalna moći koju će pokazati njihovim podjarmljivanjem. Da bi se dominiralo duhovima elemenata i tako se postalo carem okultnih elemenata, treba prvo podnijeti četiri dokaza starih inicijacija a, kako te inicijacije ne postoje vise, treba ih zamijeniti analognim ceremonijalima.
Ti ceremonijali mogu biti: izlaganje, bez straha, pozaru. Zatim, prelazak bujice na drvenom panju, pa penjanje na vrh planine po oluji ili plivanje po kaskadama ili odrzavanje u opasnom vodenom vrtlogu. Čovjek koji se plasi vode nikada neće vladati vodenim duhovima; onaj koji se boji vatre neće nikada vladati dazdevnjacima; ukoliko se ima vrtoglavica treba na miru ostaviti silfide i patuljke i ne ljutiti ih, jer inferiorni duhovi slusaju samo moćnika koji im se dokazuje upravo na njihovim osnovnim, ličnim elementima.
  • Brojni rizici
Kada je neko osvojio, hrabrosću, smjelosću i vjezbom, tu nepromjenjivu moć treba elementima nametnuti svoju volju specijalnim potvrđivanjem u vazduhu, vatri, vodi i na zemlji, i upravo od ovoga - smatraju drevi čarobnjaci - počinju bezuslovni temelji svih magijskih rituala i veremonijala.
Da bi se ukrotili i učinili poslusnim duhovi elemenata, nikada se ne smije prepustiti slabostima i manama koje oni posjeduju. Tako jedan duh koji je promijenjiv nikada neće moći da zavlada vazdusnim vilama - takozvanim silfidima.
Osoba čija je priroda meka, hladna ali promenjiva nikad neće uspjeti da zagospodari vodenim duhovima; ljutnja, strast i bijes iritiraju dazdevnjake a velika lakomost i pohlepa čine ljude čija je to osobina igračkama opakih patuljaka. Zato, treba biti spreman i aktivan kao silfide, fleksibilan i osjetljiv na slike kao vodeni duhovi, energičan i snazan kao dazdevnjaci i vrijedan, radan i strpljiv kao patuljci; jednom riječju, sve njih, duhove elemenata, treba pobijediti njihovim osobinama i snagama i nikada se ne koristiti njihovim slabostima.
Kada se neko dobro učvrsti na toj poziciji, cijeli svijet će biti na sluzbi tako mudrog i dovitljivog čarobnjaka. On će proći kroz oluju a neće pokvasiti glavu; vjetar neće načiniti ni boru na njegovoj odjeći; proći će i kroz vatru a neće biti ni opečen; hodat će po vodi i vidjet će dijamante dok bude prolazio kroz zemlju.''
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.