Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

ponedjeljak, 3. studenoga 2014.

Vještičiji krug godine

Yule 31.Decembar

Yule varira između 20-23 decembra u zavisnosti od datuma na koji pada kratkodnevnica astronomski. Najduža noć u godini, trenutak od kojeg dan postaje sve duži i zima postepeno prelazi u proljeće. Predstavlja vrijeme kada je Boginja ponovno rađa božansko djete Sunce, koji će biti i dijete i na kraju ljubavnik i otac djeteta u sljedećem ciklusu. Zimski solsticij za pagane je vrijeme zabave i razmjene darova i izvorni praznik koji su kršćanske religije izmjenile u Božić, čak i do rođenja djeteta (većina teologa koji su proveli vrijeme proučavajući rođenje Isusa priznju on je rođen u martu ili aprilu, a ne na dan Božića sa standardnog kalendara - premješten je do tog datuma kako bi se pagani odrekli svojih starih načina, te kako bi im se dozvolili njihovi praznici tokom širenja kršćanstva). Tradicionalni ukrasi su badnjak, najčešće od hrasta, te kombinacija imele i božikovine(što je krišćanstvo takođe preuzelo).

Imbolc 2.Februar

Imbolc, takođe se naziva Candlemas, slavi buđenje zemlje i rastuću moć Sunca. Imbolc obilježava oporavak Boginje nakon rođenja Boga. Toplina snage Boga oplođava zemlju i tako se javljaju najraniji počeci proljeća. Često, Božica se štuje u svom aspektu kao Djevica Svjetlosti i njen oltar se kiti sa visibabama, vjesnicima proljeća. Ovo je sabat pročišćavanja, festival svjetla i plodnosti. Ovo je takođe tradicionalno vrijeme za inicijaciju u koven i ritual samoinicijacije.

Ostara 21.Mart

Ostara varira između 20-23 marta u zavisnosti od datuma na koji pada ravnodnevnica astronomski. Boginja prekriva zemlju plodnošću, budi je iz sna, a Bog raste i polako dostiže zrelost. Sati dana i noći su jednaki, i svjetlost polako prevladava tamu. Ovo je period početaka, aktivnosti, novih čarolija, obnove i sađenja vrtova. Proljeće počinje. Uživa se u prvom cvjeću i zahvaljuje se Bogu i Boginji na povratku sretnijeg perioda. Ostara je jedan od šarenijih praznika. Gozbe i druženja su bitni, kao i proslava vraćanja boja u prirodu.

Beltane 1.Maj

Majsko veče, 30.april - 1.maj. Jedan od najvažnijih praznika, pored Samhaina. Beltane je veliki obred plodnosti i života, počinje u sumrak 30.aprila i nastavlja se do zore 1.maja. Predstavlja sjedinjenje Boga i Boginje, te začeće Sunca. Često je prisutna vatra koju je poželjno preskočiti za sreću i vlastitu plodnost. Hrana, piće i ljubav su predviđeni za večernje sate. Beltane je vrijeme mnogih brakova(handfastings) u paganskoj zajednici. Odjeća je uglavnom opcionalna, i uglavnom je senzualna i šarena. Vjeruje se da će dijete začeto na taj dan posjedovati veliku moć i znanje te da će biti zdravije.

Litha 21.Juni

Litha varira između 20-23 juna u zavisnosti od datuma na koji pada dugodnevnica astronomski. Održava se na najduži dan u godini i predstavlja proslavu trijumfa svjetlosti nad tamom i ljepote koju svjetlost donosi u život. Ruže i šareno cvijeće se stavljaju na oltar i nose na sebi. Nosi se odjeća veselih boja. Hrana na gozbama uključuje medenjake i kukuruzni hljeb. Ovaj dan predstavlja savršeno vrijeme za magiju svih vrsta.

Lughnassadh 1.August

Veliki kukuruzni ritual koji se takođe naziva i Lammas. Ovo je velika proslava berbe i misterije prirode. Uključuje mnogo slavlja i plesa, iako je malo ozbiljniji od ostalih praznika. Neki pagani slave ovaj dan tako što peku hljeb i kolače za nadolazeću zimu bez ikakvih rituala osim blagosiljanja pripremljene hrane. Pagani to vide kao vrijeme kada Bog gubi svoju snagu kako Sunce odlazi južnije svaki dan, a noći postaju duže. Kako ljeto prolazi, pamti se toplinu i hrana koja se jede.

Mabon 21.Septembar

Mabon varira između 20-23 septembra u zavisnosti od datuma na koji pada ravnodnevnica astronomski. Dan i noć su ponovo jednaki. Snaga Sunca postepeno opada sve do zimske kratkodnevnice. Kako se sjene produžavaju, pagani vide tamnije lica Boga i Boginje. Ovaj obred daje počast minulim vremenima i približavanju zimi.

Samhain 31.Oktobar

Na Samhain, se oprašta s Bogom, iako se sprema ponovno roditi u Yule-u. Ovo je veliki Sabbat, također poznat kao Dan Mrtvih. To je bilo vrijeme kada su životinje klale da bi se osigurala hrana tokom cijele zime. Bog takođe umire da bi da se osigurla naša egzistencija. Ovo je vrijeme razmišljanja i mirenja sa jednom stvari u životu nad kojim nemamo kontrolu - smrti. Vjeruje se da je na ovu noć veo između fizičkog i duhovnog svijeta najtanji. To je vrijeme za otvaranje prolaza između svijetova te magičnog rada sa njima. Samhain je tmuran praznik. Nosi se tamna odjeća i misli na mrtve. Kaže se da u ovom periodu oni sa nekromanskim talentima mogu razgovarati sa mrtvima. Predstavlja period završetaka odnosa i loših situacija, ali i vrijeme kada se može vidjeti tračak nade u budućnosti. Ovaj sabat u suštini predstavlja vrijeme sjećanja naših predaka i svih onih koji su bili prije nas.


TREBATE LI POOMOC KONTAKTIRAJTE ME NA email:  mistikaokultizam@gmail.com ili na broj mobitela 092/324-1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.