Još nekoliko narodnih imena: crveni lopuh, obični lopuh, lepuh, repuh. Podbjel raste na obalama rijeka i potoka, jarcima i na obroncima šuma. On je bitno veći od žutoga podbjela u čiju porodicu pripada. Listovi dostignu veličinu šešira, slabo su nazupčani i na donjoj strani prekriveni sa sivim dlačicama. Prljavobijeli do svjetloružičasti košarasti cvjetovi zbijeni su na gornjem dijelu stabljike. Još prije cvjetanja vadimo korjenje, izuzetno cijenjeno u doba kuge, zbog toga što skida temperatutru. Čaj izaziva znojenje, pa ga koristimo kod temperature, teškoga disanja, gihta (kostobolje) i padavice. Tijekom dana valja popiti jednu do dvije šalice čaja, u gutljajima. Velike, svježe listove ne koristimo samo kod uganuća, iščašenja i hodanjem izranjenih stopala, nego i kod svih vrsta upala, zloćudnih čireva i upaljenih rana.NAČINI UPORABEPriprema čaja: Jednu do vrha punu čajnu žličicupodbjelova korijena ostavimo u 1/4 litre vode tijekom noći, ujutro zagrijemo i procijedimo.Oblozi: Svježe, oprane listove zgnječimo i stavimo na oboljelo mjesto. Tijekom dana to više puta ponovimo.
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.