Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

petak, 22. travnja 2016.

Vrltranje i ljekovito bilje -Vrtlari se sve češće ravnaju po mjesečevom kalendaru: Sijanje i branje u ritmu Mjeseca

Arhiva NL
Svaku od četiri osnovne grupe biljaka treba saditi, sijati, presađivati, odnosno baviti se njome samo u određene dane, u razdoblju kada planete na njih dobro djeluju
Zemlja je živi organizam i poljoprivredno imanje bi trebalo biti zaokružen ciklus, odnosno samo sebi dovoljno i samoobnovljivo. Trebalo bi odbaciti monokulturu i poštovati raznolikost kultura i raspored njihove sadnje. Postoje četiri osnovne grupe biljaka prema kojima treba planirati plodored: biljke korijena (cikla, mrkva, peršin, celer...), biljke lista (salata, blitva, kelj...), biljke cvijeta (ukrasno bilje, lukovice, ali i brokula...) i biljke ploda (grašak, grah, mahune, rajčica, paprika...). Svaku od ovih grupa treba saditi, sijati, presađivati, odnosno baviti se njome samo u određene dane, u razdoblju kada planete na njih dobro djeluju. 

Upozorenja Rudolfa Steinera 

   
    Rudolf Steiner, utemeljitelj biodinamike, još je 1924. godine za svojih vrlo posjećenih predavanja, upozoravao kako je zemlja zatrovana zbog povećane uporabe mehanizacije i kemijskih sredstava, te plodovi osjetno gube na kvaliteti. Da bismo razumjeli biljni svet, tvrdio je Steiner, trebali bismo proširiti svoj pogled na ono što utječe na rast i napredak biljaka, jer su one podložne utjecajima koji se protežu sve od dubine zemlje do visine neba. Osim zemlje, na biljke utiču toplina i svjetlost Sunca, Mjesec, planete i zvijezde. 
   

Orezivanje grmova 

   
    Orezivanje biljaka (voće, ukrasno drveće, grmovi, ruže) najbolje je ostaviti za vrijeme kada je Mjesec u fazi opadanja (treći kvartal), odnosno kada je u znaku Škorpiona. 
   

Košenje trave 

    Košenje trave u prvoj i drugoj fazi potiče rast i njegovu gustinu. 
    Ako se u četvrtoj fazi kosi travnjak, usporava se njegov rast i napredak.
    U posljednje vrijeme vrtlari se najviše ravnaju prema mjesečevom kalendaru, a tri su različite metode uzgoja biljaka po Mjesecu: sinodička, sideralna i biodinamička. 
    Sinodički način sađenja podrazumijeva podjelu lunarnog ciklusa na 4 kvartala. Ciklus traje 29,6 dana, a u njemu se biljke dijele na 4 kategorije: biljke korijena, biljke lista, biljke sa sjemenom izvana i biljke sa sjemenom unutar njih. 
    Biodinamički ciklus je detaljniji i koristi 12 horoskopskih znakova kao metodu pozicioniranja Mjeseca. 
    Sideralni je veoma sličan biodinamičkom, osim što u obzir uzima i rotaciju Mjeseca oko Zemlje za definiranje najboljeg vremena za sjetvu i berbu. 
    Najlakše je koristiti se jednostavnijim, sinodičkim načinom, a korisno je redovito bilježiti rezultate, kako bi se oni mogli pratiti i provjeravati. No, neka pravila su neupitna, pa se preporučuje pridržavati ih se u raznim mjesečevim fazama. 

    1. faza

   U vrijeme mladog Mjeseca, kada je njegov uticaj na živa bića veoma jak, treba sijati i saditi biljke koje razvijaju sjeme izvana (jagode, žitarice, zelena salata, špinat, brokula, kupus, kelj, cvjetača...). U ovoj fazi, kada lunarna gravitacija podiže razinu vode, biljke upijaju prilično vlage, pa će se najbrže ukorijeniti i razviti. Tijekom ovog razdoblja dobro je izbalansiran rast biljaka korijena i lista.    

2. faza 

    U drugom kvartalu, kada je Mjesec u fazi rasta, sila gravitacije je nešto manja, ali je mjesečeva energija jaka i dobro utječe na rast lišća. Tako je ovo razdoblje povoljno za sadnju, dva dana prije punog Mjeseca, i to naročito jednogodišnjim vrstama biljaka, koje rastu iznad tla, ali koje sjeme imaju u plodu, kao što su mahune, grah, grašak, soja, bob, te lubenice, paprike, rajčice...  

  3. faza 

    Tijekom punog Mjeseca treba brati ljekovito i začinsko bilje jer je tada najjače njihovo djelovanje, a poslije punog Mjeseca, kada je u fazi opadanja, opada i njegova energija, pa je to dobro vrijeme za sadnju biljaka korijena, kao što su: luk, mrkva, krumpir, repa, cikla, kao i dvogodišnje i višegodišnje cvjetne vrste, lukovice... Ovo je dobro vrijeme i za presađivanje biljaka, jer Mjesec djeluje na rast i ožiljavanje korijena.  

4. faza 

 
Kada je Mesec u fazi opadanja trebalo bi zaboraviti na sijanje i sadnju. Umjesto toga može se obrađivati tlo, uklanjati uvelo lišće, orezivati i presađivati. 
    Kalendar sadnje po mjesečevim mijenama po nekima su izmislili Babilonci, a po drugima Egipćani, utvrdivši već tada veliki utjecaj planeta na biljke, ali i dvanaest sazviježđa zodijaka. 
    Biodinamika se temelji na ritmovima koje u svemir svojim kretanjem unose Zemlja, Mjesec i planete. Jedan od njih je i ritam dana koji nastaje zbog okretanja Zemlje oko svoje osi. To treba uzeti u obzir kada, na primjer, okopavate zemlju. Ako je previše vlažna, tada je okopavajte ujutro, jer će se tako lakše osloboditi suvišne vlage. U slučaju da je zemlja previše suha, okopavajte je predvečer. Pratite li taj ritam primijetit ćete promjene već sljedećega jutra. 
    Osim što biljke posijane u različitim mjesečevim fazama različito napreduju, i plodovi ubrani u pravo vrijeme ostaju svježi znatno duže od onih ubranih u nepovoljnim lunarnim fazama. 

    Rijetki vrtlari mogu se pohvaliti dobrom intuicijom, pa i bez usmjeravanja tipa mjesečevog kalendara, nekako uvijek u pravo vrijeme obave sve radove. Takvo intuitivno vrtlarstvo nekada je primijenjivano i u našim krajevima, a mnogi stariji vrtlari njime se i danas koriste. To su oni u čiji vrt stalno virkamo diveći se ljepoti i zdravlju biljaka, a da vrtlara baš i ne viđamo prečesto sagnutog nad motikom. Još rjeđe ga viđamo s prskalicom, a o kemijskim zaštitnim sredstvima baš i ne zna mnogo. 
Vaša ,
Soror PIAL
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.