Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

ponedjeljak, 25. travnja 2016.

Vještičja apoteka- liječenje pripravcima 4. dio



Proljev
Akutni napadaji proljeva koji traju od nekoliko sati do sedam dana najčešće su posljedica trovanja hranom izazvanog virusnom ili bakterijskom infekcijom. Mikroorganizmi (ili toksini koje proizvode) izazivaju gastroenteritis, upalu sluznice želuca i crijeva. Proljev koji je posljedica infekcije mogu pratiti povraćanje, grčevi u želucu, nadutost, vjetrovi i blaga vrućica. Katkad proljev izaziva preosjetljivost na hranu (npr. Ne podnošenje laktoze ili šećera iz mlijeka) ili pak može biti nuspojava lijekova – primjerice, antibiotika. Trovanje olovom, pesticidima ili nekim biljkama također može izazvati proljev.
Dugotrajan proljev koji se redovito vraća može upućivati na kroničan problem kao što je sindrom nadraženog crijeva, upalne bolesti crijeva, divertikuloze, odveć aktivne štitnjače ili poremećaja povezanog sa stresom. U rijetkim je slučajevima proljev simptom raka crijeva.
Prevencija
Osobna higijena: Najbolji način sprječavanja proljeva izazvanog infekcijom jest držati se osnovnih higijenskih pravila:
Uvijek dobro operite ruke sapunom nakon odlaska na zahod i prije pripravljanja ili uzimanja hrane.
U javnim zahodima obrišite ruke čistim papirnatim rupčićem radije nego električnim sušilom koje može sadržavati bakterije.
Higijena u kuhinji: Pomnjivo biranje, uporaba i čuvanje hrane važni su za izbjegavanje proljeva izazvanog trovanjem hranom.
Upotrebljavajte samo svježa jaja (provjerite datum) i bacite napukla.
Temeljito ih skuhajte.
Tijekom trudnoće, spriječite proljev izazvan infekcijom bakterijom Listeria izbjegavanjem mekanog sira i sira s pljesni, nepasteriziranog mlijeka, mekanog sladoleda, prethodno skuhanih jela čuvanih u hladnjaku osim ako ih dobro ne podgrijete, prethodno skuhane piletine, paštete, suhomesnatih proizvoda, slabo pečenog ili nedovoljno skuhanog mesa i salata koja je već zapakirana, osim ako je temeljito ne operete.
Ne kupujte konzerve koje su se napuhale ili su probušene uz rub. Ne kupujte nikakve namirnice kojima je istekao rok trajanja.
Potrošite hranu prije isteka roka trajanja.
Dobro skuhajte sirovo meso i provjerite ostatke. Osobito budite oprezni s piletinom.
Odmrznite zamrznutu hranu potpuno u hladnjaku, a ne na kuhinjskom stolu ili slično, prije nego što je budete kuhali, osim ako je drukčije naznačeno u uputama na paketu. Nemojte je ponovno zamrzavati.
Kuhano i nekuhano meso držite na zasebnim policama u hladnjaku. Pazite da sirovo meso ne dođe u dodir s drugim namirnicama.
Redovito čistite hladnjak, ledenicu, površine u kuhinji i kuhinjske aparate.
Perite krpice za brisanje, spužve i ostali pribor za pranje posuđa što češće te ih dezinficirajte otopinom varikine (razrijedite ga u skladu s uputama na boci).
Ne dirajte i ne pripremajte hranu za druge ako imate gastroenteritis.
Stres: Stres lako može poremetiti probavni sustav i izazvati proljev. Ako osjećate da ste pod prevelikim pritiskom, nađite način da spriječite stres ili naučite s njim izlaziti na kraj.
Liječenje
Sprječavanje dehidracije: Jedna od opasnoti kod proljeva jest dehidarcija, osobito ako sitodobno i povraćate. Osobito je to rizično za malu djecu, slabe i starije ljude te ljude sa slabim imunološkim sustavom. Poduzmite sljedeće mjere da biste to sprječili:
Pijte mnogo vode ili tekućine na bazi vode, ali izbegavajte alkohol i kofein. Ako je jedan od simptoma povraćanje, često pijte po nekoliko malih gutljaja kako bi nešto ostalo u tijelu.
Nadomjestite šećere i soli koje ste izgubili proljevom, osobito ako ne možete jesti ili zadržati hranu u želucu. Pripravite uravnoteženi napitak od soka dviju svježoh naranača, pola žličice soli i dviju žličica meda te dodajte vode tako da ukupno dobijete ½ litre. Pijte po čašu svakih pola sata dok se simptomi ne ublaže.
Pijte biljne čajeve, primjerice od kamilice, majčine dušice, đumbira, paprene metvice i komorača. Te su umirujuće ljekovite biljke blago antiseptične i pomažu kod grčeva u želucu koji često prate proljev izazvan infekcijom probavnog sustava.
Pijte nezaslađen sok od crnog ribiza ili bazgina ploda kako biste ublažili upalu crijeva. I vitamin C tih sokova pomaže protiv upale.
Pomiješajte žlicu marante s malo vode tako da nastane glatka pasta pa dodajte ½ litre kipuće vode i miješajte dok se bude zgušnjavala. Začinite medom ili limunovim sokom. Pijte u redovitim razmacima tijekom dana kako biste zgusnuli sadržaj crijeva.
Povratak na normalu: Kad se počnete osjećati bolje, možete postupno početi jesti normalno ako ste jeli vrlo malo ili ništa. Počnite s tižom, koja ne nadražuje i pomaže vezivanje sadržaja crijeva. Jogurt sa živim kulturama pomoći će vam da vratite ravnotežu mikroorganizama u crijevima budete li ga uzimali pomalo svaki dan, a svakodnevno uziamnje dodataka vitamina i minerala vratit će ravnotežu hranjivih tvari u tijelu.
Izbjegnite putnički proljev
U nekim stranim zemljama možete biti osjetljivi na lokalne bakterije. Ako niste sigurni, poduzmite sljedeće:
Pijte samo kemijski steriliziranu, prokuhanu vodu ili vodu iz boce za piće ili pranje zubi.
U restoranima tražite vodu iz boce koju će otvoriti pred vama (u nekim možda pune boce voodm iz slavine)
Izbjegavajte led.
Ogulite voće i izbjegavajte sirovo povrće i salate.
U restoranima jedite samo kuhanu hranu koja se poslužuje vruća.
Ne jedite jela koja se dugo održavaju toplima.
Joga: Duboko opuštanje dok ležite na podu može ublažiti mentalnu i fizičku napetost koje katkad izazivaju proljev povezan sa stresom.
Posebi savjeti o vašoj djeci: Dojenčad i mala djeca posebno su izvrgnuta riziku od dehidriranja kod gubitka tekućine. Ako vaše dijete ima proljev učinite sljedeće:
Provjerite je li dijete moglo pojesti nešto otrovno. Nazovite liječnika.
Provjerite jede li dijete nešto što ga može nadražiti. Jaki začini, paprika, luk, rajčica, rabarbara i odveć voća mogu izazvati proljev. Ako dojite, smanjite uzimanje tih namirnica.
Pustite dijete koje dojite da sisa koliko god želi i nudite mu dojenje češće nego inače, i danju i noću. Količina mlijeka će vam se prirodno povećati. Rashlađena prokuhana voda rijetko će vam trebati. Ako dijete hranite iz bočice, dajte mu jače razrijeđenu hranu ili rashlađenu prokuhanu vodu.
Djetetu odbijenom od dojke dajte više tekućine, uključujući pasterizirani sok od jabuke ili jače razrijeđen narančin sok koji ste sami istisnuli. Dobra je i voda u kojoj se kuhala riža.
Dobro operite ruke nakon što ste dodirivali dijete,a prije nego što budete jeli, posluživali ili pripravljali jelo.
Kad potražiti liječničku pomoć?
Ako blagi proljev traje dulje od 24 sata ili ako jak proljev traje dulje od 12 sati.
Odmah potražite pomoć:
Ako dijete povraća i ne može zadržati tekućinu ili dobija sisati i jesti.
Ako se dijete doima dehidrirano, suhih usta, upalih očiju, labave kože i ako rjeđe mokri nego inače. Od dehidarcije meka točka (fontanela) na vrhu dječje glave može utonuti.
Ako dijete ne prestaje plakati ili je neobično pospano ili bezvoljno.
Ako u stolici ima krvi, ako dijete ima vrućicu ili druge simptome.
Ako mislite da je dijete moglo pojesti ili popiti nešto otrovno.
Veća djeca i odrasli:
Inače ste zdravi i u dobroj formi, ali imate blagi proljev od tri dana ili jak proljev dulje od dva dana.
Ako ste stariji ili slabi.
Ako patite od čestih infekcija ili uzimate steroide, antibiotike ili druge lijekove koji bi mogli biit uzrokom.
I drugi u vašem kućanstvu imaju slične simptome.
Ako imate jak proljev, auzimate oralne kontracepcijske pilile
Ako vam je stolica crvenkasta ili crna
Odmah potražite pomoć:
Ako imate znakove dehidracije – uključujući pospanost, zacakljene oči, labavu kožu i vrlo tamne ili nimalo mokraće.
Vaša, 
Soror PIAL
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.