Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

nedjelja, 24. travnja 2016.

Mjesečev kalendar sjetve i žetve, kako Mjesec utječe na biljke

Svi znamo da je Mjesec uzrok plime i oseke, te kao takav utjece na sve sto ima veze s vodom. Utječe i na raspolozenje covjeka, a u poljoprivredi je njegov utjecaj izuzetno jak i svatko tko se bavi poljoprivredom moze primjetiti taj njegov utjecaj.

Postoje tri različite metode "sađenja po Mesecu": sinodička, sideralna i biodinamička.

Sinodički način sađenja polazi od podjele lunarnog ciklusa na 4 faze/kvartala. Ciklus traje 29,6 dana, a u njemu se biljke djele na 4 kategorije: biljke korjena, biljke lista, biljke cvjeta i biljke ploda
Biodinamički ciklus je detaljniji i koristi 12 horoskopskih znakova kao metod pozicioniranja Meseca.
Sideralni je veoma sličan biodinamičkom, osim što u obzir uzima i rotaciju Mjeseca oko Zemlje za definiranje najboljeg vremena za sjetvu i žetvu.



Podjela biljaka

Biljke KORIJENA - u biljke KORIJENA ubrajaju se sve biljke kod kojih za prehranu koristimo zadebljali podanak, gomolj ili lukovicu. To su mrkva, repa, krompir , cvekla, luk i dr.Sjetvu, njegu i berbu ovih biljaka obavljamo u dane korijena. 

Biljke CVIJETA - u ove biljke ubrajamo sve biljke koje uzgajamo radi cvijeta.U tu grupu spadaju većina ukrasnih trajnica, jednoljetnica, cvatućih grmova, lukovičarki ali i brokulu i dr. 

Biljke PLODA - voćke i bobičasti grmovi , paradajz, krastavci, kukuruz, žitarice, grašak, grah, jagode i druge slične vrste.Za njegu, sjetvu, sadnju i berbu ovih biljka najbolji su dani ploda 

Biljke LISTA - ovde se ubraja većina kupusnjača, lisnatog povrća, kao i mnoge vrste aromatičnog bilja.Od ukrasnog bilja ovde su biljke sa ukrasnim lišćem, živice i travu.Ove se biljke siju, sade, njeguju i beru u dane lista.



Sinodički Mjesečev kalendar
(Najjednostavniji od ova tri kalendara)

U novom mjesecu (prva četvrt), mjesečeva gravitacija vuče vode, i uzrokuje sjeme da nabubri i pukne. Ovaj faktor, u kombinaciji s povećanjem mjesečeve svjetlosti, stvara uravnoteženi rast korijena i lista. To je najbolje vrijeme za sadnju nadzemnih lisnatih usjeva kao što su salata, špinat, celer, brokula, kupus, cvjetača i sl. Krastavci vole također ovu fazu, iako su iznimka od tog pravila.

U drugoj četvrti gravitacijska sila je manje, ali je jaka mjesečina, stvarajući snažne listove. To je općenito dobro vrijeme za sadnju, osobito dva dana prije punog mjeseca. Vrste usjeva koji vole drugu četvrt su biljke koje proizvode iznad tla, poput mahunarki i plodovitog povrća: grah, dinje, grašak, paprike, tikvice i rajčice i sl. Preporuka: kosite travnjake u prvoj ili drugoj četvrti za povećanje rasta.

Nakon punog mjeseca, jer mjesec slabi, energija se vuče dolje. Gravitacijsko povlačenje je veliko te stvara više vlage u tlu. Kako mjesečina slabi, tako ostavlja energiju u korijenju. Ovo je povoljno vrijeme za sadnju korjenastih usjeva, kao što su: repa, mrkva, luk, krumpir i kikiriki i sl. To je razdoblje također dobro za trajnice, dvogodišnje biljke, lukovice i presađivanja zbog aktivnog rasta korijena. Rezidba je najbolja ako je napravljena u trećoj četvrti, u znaku Škorpiona.

U zadnjoj četvrti je smanjena gravitacija kao i mjesečeva svjetlost, te se ta četvrt smatra razdobljem mirovanja. To je ujedno najbolje vrijeme za obradu, berbu, presadnju i obrezivanje. Preporuka: kosite travnjake u trećem ili četvrtom kvartalu za sporiji rast.


Vaša, 

Soror PIAL

TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.