Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

petak, 21. listopada 2016.

Tko se boji vještica ?

Tko su zapravo vještice i kako ih doživljavamo?


Slikovni rezultat za blonde witches


Ovih dana gradovi i mjesta diljem svijeta vrve od šarolike kostimografije, izmjenjuju se maske i kostimi, a bez obzira na trendove, vještice su oduvijek među najpopularnijim likovima.
Od "prosječnih" vještica, do zločestih i ružnih, pa sve do seksi vještičjih izdanja - varijacije na temu su brojne. Kao i, uostalom, kod definiranja i percepcije samog lika vještice.
No, malo se zapravo zna o vješticama, odnosno o toj tankoj granici između mitova i legendi i onoga što se kroz povijest zapravo događalo. A događalo se mnogo i, zapravo, život "vještica" nije bio nimalo lak.
Slučaj Lillas Adie još nije razjašnjen
Prije nekoliko dana pronađen je grob za koji se vjeruje da pripada "stvarnoj" vještici, Lillias Adie. Grob je pronađen u Škotskoj, a prema nalazima utvrđeno je da datira iz 1704. godine, prenosi BBC.
Lillas Adie bila je siromašna žena koja je "priznala" da je vještica i da je spavala s vragom. Adie je završila u zatvoru, gdje je i umrla, i tako se spasila od suđenja i neizbježne kazne - spaljivanja.
Adie je sahranjena duboko u zemlju, točnije na obali, neobično duboko u ljepljivom pijesku, posve drugačije nego što su sahranjene druge "vještice", što je otvorilo brojna pitanja.
Vjeruje se da je njeno tijelo smatrano "toksičnim materijalom", no postoji i teorija o tome da je Adie počinila samoubojstvo, a tada su se samoubojice pokapale na sličan način, što je predstavljalo svojevrsnu kaznu za one koji su, prema tadašnjem mišljenju, "uvrijedili Boga i napravili ono što je od njih tražio sam Vrag".
Priča o Lillas Adie još je aktualna, postoje vjerodostojni materijali pohranjeni u Nacionalnoj knjižnici u Škotskoj, i o njoj se raspredaju brojne teorije.
Lillas Adie, nažalost, nije usamljen slučaj. Stotine tisuća žena ubijeno je zbog sumnje da su vještice. Ubijane su na najgroznije moguće načine, a najpopularnije bilo je spaljivanje.
Progon vještica, opet nažalost, nije bilo običaj "barbarskih" plemena, ova je praksa poznata i zapadnom, "civiliziranom" svijetu.
Vještice su često bile daleko od onoga čime ih se smatralo i kako su ostale percipirane
Poznata lokacija koja to dokazuje je i malo priobalno mjesto, opet u Škotskoj, gdje su brojne žene u 17. i 18. stoljeću osuđene i ubijene zbog "vještičarenja". No, teško je i danas odrediti za što je sve točno osoba mogla biti osuđena kao vještica.
Povijesni nalazi pokazuju da je vladalo uvriježeno mišljenje da su vještice - teroristi. I magazin Time pisao je o tome prošlog tjedna, referirajući se na izmijenjenu percepciju o vješticama i o tome kako se taj pojam uklapa i doživljava u suvremenom društvu.
Jer, vještice, poznato je, nisu bile nužno "negativni" likovi. Bezbrojni slučajevi svjedoče o ženama koje su "samo" na neki način bile ispred svog vremena ili su se borile za određena prava, a njihova nastojanja, poprilično nepoželjna, okarakterizirana su kao "terorizam", "crna magija", "pakt sa Sotonom" i slično. I zbog toga su bile ubijane.
No, kada se s pojma "vještice" otpuhne debeli sloj povijesne prašine pun mitova, legendi i usmene predaje, a i, svakako, sloj koji je popularna kultura nametnula, ostaje činjenica da vještice, one "stvarne", nemaju nikakve veze sa šiljastom crnom kapom i magijom.
Vaša 
Soror PIAL
Slikovni rezultat za witches
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.