Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

petak, 14. listopada 2016.

Magija bilja

Magija bilja

Magija bilja
Stari narodi vjerovali su kako ljekovitost bilja i trava potječe od bogova jer su oni prvi otkrili njihova svojstva, a izlječenje pomoću njih, smatrano je božjim darom. Mnoge biljke su stoga korištene upravo u svrhu ozdravljenja, zacjeljivanje rana ali i kao magijska zaštita.

Ovdje su navedene neke od njih, a vrlo su interesantne zbog svog magijskog i simboličkog značenja:

Anemona

Njeno ime znači vjetar i simbolizira prolaznost. Rođena je od vjetra i podsjeća na ljubav podložnu promjenama. Prema grčkim legendama, to je Adonisov cvijet.
U Bibliji, kada se spominje poljski ljiljan, misli se na anemonu koja je u tom smislu simbol duše. Njena magijska uporaba trebala je prizivati zdravlje, ozdravljenje i zaštitu. Vjerovalo se kako crvene šumarice u vrtu donose zaštitu vrtu i kući.

Badem

Prema židovskoj predaji, bademovo stablo bilo je simbol novog života, ponovnog rađanja prirode. To je stablo koje prvo procvjeta u proljeće, a sljedeći njegova stabla,  dopire se u grad Luz, boravište besmrtnosti. U kršćanskoj tradiciji, plod badema je Krist, a njegova božanska priroda je skrivena ljudskom prirodom, odnosno, ljuskom ploda. Također je misterij svjetlosti, tajna unutarnjeg prosvjetljenja.

Bagrem

Prema kršćanskoj predaji, Kristova kruna bila je spletena od bagrema koji simbolizira nevinost, nepokvarljivost, sunčevu toplinu i svjetlost. Kovčeg saveza bio je sačinjen od bagremova drva, jer se smatralo kako ne može istrunuti.

Bosiljak

Od davnina se upotrebljava u svrhu zaštite i protiv djelovanja crne magije. Također je korišten za ljubavna proricanja, prizivanje ljubavi i obilja.

Bršljan

Bio je posvećen Dionizu, a simbolizirao je postojanost želje i trajnost biljne snage pošto je zimzelen. Figure ukrašene lišćem i bobicama bršljana osiguravale su božju zaštitu.

Cedar

Egipćani su od cedra radili brodove, ljesove i kipove; Židovi su sagradili krovište jeruzalemskog hrama, a Grci i Rimljani su izrađivali kipove bogova i predaka smatrajući ga svetim drvom.
Njegova magijska upotreba prizivala je ozdravljenje, pročišćenje i zaštitu. Obješen u kući je štitio od udara groma, a dim paljenog cedra tjerao je loše snove i davao psihičke moći.

Palma

Općenito je simbol pobjede, uspona, obnavljanja i besmrtnosti. Stari Grci su je posvećivali Apolonu i Artemidi, a Egipćani bogu Raa. Asirci i Babilonci su je štovali kao sveto drvo.
Magijskom upotrebom se pomoću nje osigurava plodnost i potencija kako su vjerovali stari narodi.

Jablan

Prema grčkim legendama posvećen je Heraklu te označava dvojnost svakog bića jer mu jedna strana lista tamnija, a druga svjetlija. Općenito je vezan uz podzemni svijet, žrtvu, grobno je stablo koje simbolizira regresivne sile prirode. Priziva sjećanja i prošle živote.

Suncokret

Predstavlja svjetlost kojoj je izvor sunce. U kršćanstvu je simbol božanskih osobina jer označava molitvu, a njegov miris znači mističnu i ljubavnu opijenost.

Kadulja

Rimljani su je smatrali svetom travom i pripisivali su joj izvanredna ljekovita svojstva. Njenom magijskom primjenom priziva se dugovječnost, mudrost pa čak i besmrtnost. Od davnina je poznata izreka "Zašto da umre čovjek kome kadulja raste u vrtu."

Komorač

Simbol je duhovnog pomlađivanja i od njega vid postaje jasniji. Magijskom upotrebom postaje zaštitom, donosi zdravlje i pročišćenje. Stara vjerovanja spominju kako, okačen o prozore i vrata, brani od zlih duhova, a uzgajan oko kuće osigurava zaštitu.

Lipa

Njeno drvo se kod starih naroda, vezivalo uz dugovječnost, sreću i ljubav. U helenističko doba smatrala se simbolom prijateljstva, nježne vjernosti. Grčki naziv joj potječe od Filije, majke kentaura Hirona koji je svojim moćima pomagao ljudima.

Lovor

Stari Grci su ga posvećivali Apolonu, a simbolizirao je besmrtnost i pobjedu proizašlu iz mudrosti i junaštva. Također je imao proročka svojstva, pa su ga žvakali ili palili u Apolonovom hramu u Delfima. U Rimu je označavao slavu stečenu oružjem ili duhom. Njegovom magijskom upotrebom osiguravala se zaštita, zdravlje, psihičke moći, a jak je amulet protiv zla. Vjerovalo se kako potiče snove i vizije ako se stavi pod jastuk, a sadnjom pored kuće štiti od bolesti.

Loza

Važan je kršćanski simbol koji označava Kraljevstvo nebesko. Loza je predstavljala jedno od mesijanskih stabala, Božji posjed. U Grčkoj je bila pogrebno stablo jer je bila posvećena Dionizu i njegovim misterijama smrti i ponovnog rođenja.
Egipćanima je bila namijenjena božici Hator i smatrana je kozmičkim drvetom jer obavija nebesa  kojih su zvijezde zrna grožđa. Korištena u magijske svrhe osiguravala je plodnost, mentalne moći i novac.

Ljiljan

Simbolizam ljiljana ovisi o njegovoj boji. U grčkim mitovima crveni ljiljan označava zabranjene ljubavi, a bijeli djevičanstvo i nedužnost. Egipćani su ga posvećivali božici  Neftis.
Prema Bibliji označava mistično prepuštanje milosti Božjoj, dok poljski ljiljan donosi besmrtnost i spas. Stari narodi su vjerovali kako ljiljan u vrtu tjera duhove i zlo, te čuva kuću od nezvanih.

Mak

Prema grčkim mitovima, on je Demetrin atribut i simbolizira zemlju koja je mjesto pretvorbi- rođenja, smrti i zaborava, uskrsnuća. Posvećen je također bogu snova i hipnoze Hypnosu jer su poznata njegova opijajuća svojstva. Magijskom upotrebom maka postiže se plodnost, ljubav, nevidljivost.

Mandragora

Jedna je od najvažnijih magijskih biljaka, vezuje se uz brojne legende. Navodno vrišti prilikom vađenja iz tla, raste u sjeni vješala, spominje se kao đavolja biljka.
Rimljani su je smatrali zaštitnom biljkom Atrope, Grci čarobnice Kirke i božice Hekate. Egipćani su bobice mandragore  smatrali simbolom ljubavi i kao afrodizijak, a posvetili su je božici Hator. Nazivali su je također lutkom iz zemlje zbog njenog račvastog korijena koji podsjeća na ljudski  lik. Nošena kao amajlija, osiguravala je zaštitu, plodnost i obilje, ali se prema njoj moralo odnositi s poštovanjem.Također je nezaobilazni dio pripravka vještica jer su je koristile za prijelaz u stanje transa.
Posjeduje ljekovita svojstva, moć proricanja, ali je ujedno i otrovna pa joj treba pristupati i koristiti s oprezom i znanjem.

Maslina

U staroj Grčkoj bila je posvećena Apolonu, zatim Ateni i Demetri. Pripisivane su joj upravo osobine te dvije božice, plodnost i snaga, pobjeda i nagrada. U Egiptu je bila atribut boga Raa. Prema židovskim i kršćanskim predajama simbol je mira i pročišćenja, blagoslovljeno je stablo koje se poistovjećuje s Abrahamom te predstavlja raj izabranih. U islamu je maslina os svijeta, središnje stablo i simbol Proroka. Njeno ulje donosi svjetlost i kao takvo je božanskih atributa.

Nar

Prema grčkoj mitologiji bio je Herin i Afroditin atribut plodnosti i potomstva, a kao Perzefonov simbol, označavao je kobne slasti i osudu na podzemni svijet. Kršćanski misticizam daje mu duhovnu simboliku jer je Ivan Krstitelj vidio u narovim košticama božansko savršenstvo u njegovim nebrojenim pojavama. Magijska primjena nara osigurava plodnost, sreću i ostvarenje želja.

Narcis

Prema grčkom mitu o Narcisu, simbol je taštine i samoljublja, ali se iza toga krije težnja idealizaciji. Prema kultu Demetre, sadili su ga na grobovima jer je njegov miris odvodio u podzemni svijet pa tako postaje simbolom smrti koja je san prije novog buđenja. U magijskom smislu, donosio je ljubav, plodnost i sreću.

Koristite božji dar bilja i iskoristite magiju skrivenu u njihovoj esenciji. Svaka priča, mit i legenda, svako magijsko svojstvo, sve nam je dostupno ali samo ako se oslobodimo misli da je nemoguće.

Vaša, 

Soror PIAL
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.