Kuhanje je važan oblik vještičarstva jer je magija koju svakodnevno možemo unijeti hranom iscjeljujuća, osnažujuća i ključna za energetski zahtijevne rituale.
Vještičji recepti
Sad kad smo to razjasnili, možemo se posvetiti samim “vještičjim” receptima. Pritom ćete uočiti da ti recepti nisu po ničem posebno spektakularni. Nema šišmišjih nožica koje se krčkaju u loncima! Vještice za svoje pomasti, čarobne napitke i hranu uglavnom koriste svakodnevne sastojke iz vrta.
Samo što svojim pripravcima pripisujemo određena čarobna djelovanja, baš kao što su to činili i naši pradjedovi i prabake koji su živjeli na selu.
Recepti koje ću vam ovdje objaviti potječu iz vještičjeg priručnika koji sam dobila od svoje bake, prije petnaestak godina.
Priloženi recepti tradicionalno se poslužuju na našim vještičjim okupljanjima u vrijeme sabata (8 glavnih vještičjih godišnjih svetkovina) i esbata (13 manjih godišnjih svetkovina koje se održavaju u noćima punog mjeseca).
Pri spravljanju tradicionalnih vještičjih recepata treba koristiti prirodne sastojke kad god je to moguće.
Nekima od ovdje priloženih recepata pripisuju se određena magijska svojstva, dok su drugi obična, zdrava i tradicionalna hrana.
VJEŠTIČJI MEDENI KRUH
Tradicionalno se poslužuje na svetkovini zvanoj Beltane, 1. 5. Sastojci su:
- 1 1/2 šalica vrhnja
- 1 šalica meda
- 1/4 šalice melase
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 1 1/2 šalica brašna od cjelovitih žitarica
- 1 šalica bijelog brašna
- 1/2 šalice grožđica
Zajedno pomiješajte vrhnje, med, melasu, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi, pomiješajte bijelo brašno s brašnom od cjelovitih žitarica i dodajte to u smjesu s vrhnjem. Umiješajte u sve to i grožđice, a zatim rasporedite tijesto u nauljeni protvanj za kruh. Pecite jedan sat u pećnici na 350 stupnjeva. Zatim izvadite štrucu i preokrenite ju na kakvu rešetkastu podlogu i ostavite da se ohladi.
SLATKO VINO OD RAJČICE
Počnite uklanjanjem peteljki s oko 3 kile zrelih crvenih rajčica. Usitnite rajčice na male komadiće i zatim ih temeljito izgnječite. Procijedite sok kroz cjediljku. Začinite sok od rajčice solju i šećerom, prema vlastitome ukusu. Ulijte tekućinu u staklenke te vrh prekrijte zavezanim komadima muslina (laganog platna). Pustite da odstoji dok proces fermentacije ne završi i u tekućini više nema mjehurića. Uspite čistu tekućinu u vinske boce i dobro ih zapečatite.
Pustite vino da odstoji barem tri mjeseca u podrumu ili na nekom drugom svježem i mračnom mjestu prije konzumiranja.
LJUBAVNI POTPURI
Trebat će vam:
- 60 g ljubičica
- 60 g korijena perunike
- 30 g biljke ljupčac
- 15 g ružinih listova
- 15 g ružinih latica
- 30 g ružmarina
- 30 g Tonkovca (Tonka-grah)
- 15 g listova limuna
Uberite ovo bilje na jutro bez kiše, nakon što se osuši rosa. Povežite bilje u svežanj crvenom vrpcom i objesite ga da se suše na tavanu ili na nekom drugom toplom, mračnom i prozračnom mjestu. Odstranite vrpcu nakon što biljke postanu suhi i lomljivi, i zatim ih usitnite u velike i nepravilne komade. (Jako je važno da je bilje potpuno suho inače će se pojaviti plijesan i uništiti vam potpuri). Promiješajte sastojke velikom drvenom kuhačom i zatim ih stavite u veliku staklenu teglu ili bocu i zapečatite to nepropusnim čepom. Držite potpuri na hladnom i mračnom mjestu tri mjeseca, a najmanje jednom tjedno odstranite čep i promiješajte sastojke drvenom kuhačom.
Kad je potpuri jednom gotov, možete ga staviti u komad tkanine i ubaciti u kupku kako biste povećali seksualnu želju. Ako prstohvat potpurija spalite na užarenom ugljenu, možete primiti mentalnu viziju svoga budućeg ljubavnika. Kad se Mjesec nalazi u prvoj četvrti, stavite 30 g potpurija u svileni rubac. Ispunite misli romantičnim mislima dok skupljate zajedno rubove rupca i vežete ih čvrsto crvenom baršunastom vrpcom. Kako biste dozvali novu ljubav, nosite sa sobom ovaj smotuljak tijekom cijelog dana, a noću spavajte s njime ispod jastuka.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.