Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

utorak, 3. ožujka 2020.

Vještičarstvo i vještice


VJEŠTIČARSTVO je sustav nazora, djelatnosti i običaja po kojima žive vještice.
VJEŠTICA je osoba koja se posvetila proučavanju paganske duhovnosti i filozofije, a u praksi se bavi specifičnim djelatnostima:
1.Travarstvom
2.Iscjeljivanjem
3.Magijom
4.Divinacijom/proricanjem
5.Ručnim radom
6. Umjetnost.
Budući da je u tim djelatnostima "vješta", takva se osoba naziva "vještac" ili "vještica.
Vještičarstvo je sastavni dio paganizma-svaka vještica je pagan, ali ne mora svaki pagan biti veštica. Štoviše, neki pagani nikad neće za sebe reći da su vještice, baš zato što cijene njihovu posvećenost duhovnosti i magiji. Međutim svaki pagan može postati vještica ako to želi. Za vrijeme srednjeg i ranog novog vijeka, upravo su vještice sačuvale, održale i očuvale pagansku duhovnost. Zbog životne opasnosti, vještičarstvo je postalo veoma intiman i tajnovit vid duhovnosti, pa se i dan danas prakticira samostalno ili u manjim skupinama (kovenima)
SPECIFIČNI VIDOVI VJEŠTIČARSTVA
Danas se često rabi pojam "tradicionalno vještičarstvo" koji obuhvaća svaki vid vještičarstva prije pojave wicce (suvremeno vještičarstvo). To je općenit pojam koji sam za sebe ne govori ništa posebno.
Ako se želi naglasiti da je netko vještica po svojim roditeljima i precima. tada se rabi pojam "nasljedno hereditarno vještičarstvo". Znanje obično prenosi majka, teta ili baka. Biti hereditarna vještica, međutim, ne znači da je ona bolja ili više kvalificirana od onih koji to tek postaju. Svatko može postati vještica i biti uspješan u svom radu, ovisno o tome kojiko se trudi i koliko vježba svoje "vještine".
I nekad i danas, vještica je mogla izabrati hiće li djelovati samostalno (samostalna vještica) ili s drugima (kovenska vještica- djeluje unutar "kovena"- skupine vještica).
U europskoj tradiciji razvilo se nekoliko specifičnih vidova samostalnog vještičarenja, koji se odnose na osobne stilove pojedine vještice u duhovnoj i magijskoj praksi, te na stil života:
ZELENO VJEŠTIČARSTVO naglašava rad na otvorenom prostoru, u šumi, na livadi, na suncu i mjesečini.Zelena vještica bavi se travarstvom, skuplja ljekovito bilje, svoj obredni pribor izrađuje od materijala koji pronalazi u prirodi, održava svoj vrt, najviše je povezana s elementom zemlje.
KUHINJSKO VJEŠTIČARSTVO ognjišno vještičarstvo se fokusira na rad u kući, uz ognjište ili u kuhinji gdje vještica spravlja svoje pripravke. I obične kućanske poslove ona će obavljati s proširenom svijesti o magijskoj transformaciji. Posebno je povezana s elementima vatre i vode.
MISTIČNO VJEŠTIČARSTVO (engleski hedge witchcraft) naglašava postizanje šamanskog iskustva (vještičjeg leta na metli ili psihonavigacije). Engleska imenica "hedge- živica" odnosi se na granicu između ovog i onog svijeta, tj. dviju dimenzija postojanja. Na šamanskom i vještičjem astroputovanju, ta se granica prelazi i dostiže se stanje transa ili ekstaze. Takva vještica također je jako povezana s prirodom i voli raditi na otvorenom. Posebno je povezana s elementom zraka.
u konačnici, svaka vještica razvija svoj vlastiti stil, bez potrebe da ga nekako nazove. Razlike među navedenim vidovima samo su u nijansama i finesama.
Vaša,
Soror PIAL

Sve informacije možete dobiti na e mail: mistikaokultizam@gmail.com ili na privatni mobitel + 385 92 324 1928 od 17 do 21 sat svakog radnog dana, te subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat


    Ova stranica služi isključivo za zabavu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.