Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

utorak, 19. srpnja 2016.

Vještice - crne i bijele

Prema legendama vještice su obično stare žene ,udovice ili ostavljene žene. One su na neki način uvijek bile stavljane u usku vezu s vragom jer su s njime navodno imale pakt i dobivale neke nadnaravne moći.  Sotona je darivao tu moć, a za uzvrat bi toj ženi uzeo dušu i ona bi mu morala služiti. Međutim, vještica je često duh koji nije ljudski ,pojavljuje se u svakom obliku, čak i u obliku životinje. Ponekad ima i guščje noge i nekoliko glava.

Vještice

Smatralo se da vještice donose bolest ljudima i stoci. Ako su imale pramen kose, i nokte ili pak stvar koju je osoba dodirivala mogle su svoju žrtvu začarati.Uglavnom narod sve što nije znao objasniti pripisivao je čudesnoj moći vještice ili vještičjim skupinama. Tako da je vještica mogla izazvati i buru, uništiti žetvu.
Neki narodi govore o tome da su vještice mogle s nevidljivim strijelama donijet
bolest stoci ili pak smrt. Vjerovalo se da su vještice jahale noću konje da bi ih izmorile. A kravama su davale neku čaroliju da daju krvavo mlijeko.
Vjerovalo se također da su se vještice pretvarale u životinje da ih ne bi prepoznali, te da ih prate porodični duhovi koji izvršavaju njihova naređenja. Ponekad su vještice opisivali kao prelijepe i privlačne žene kojima se nije moglo odoljeti. Tako su zavodile ljubavnike i lomile im srca.  Za čovjeka koji je imao košmarne snove ili nepoznatu bolest govorilo se da ga posjećuje vještica ili pak da je on sam vještac ili vještac.

Crne i bijele vještice

Postoje priče da su u Skandinaviji vještice, sjedile na krovu kuće, ili pak na ogradi, u namjeri da je sruše.  Određenog dana vještice su se obavezno skupljale na vještičji Crni šabat.Na mjesto sastanka doletjele su i nadmetale se koja će počiniti više prljavih djela ili oskvrnuti kršćanske običaje, letjele su na štapu ili na drškama od metle. Jahale su na vuku i zauzdanim zmijama. Bavile se magijom bijelom i crnom. Vjerovanje da vještice i čarobnice lete zrakom na noćne sastanke bilo je vrlo rašireno . Navodno postoje priče da je vještica morala namazati noge i tijelo prije leta mašću ubijenog djeteta, onda uzjaše štap, izleti kroz dimnjak i ode na mjesto sastanka.
U bajkama smo često čitali o vješticama koje su uglavnom bile zle. Puna ih je mitologija,pogotovo Keltska.
Tradicija razlikuje takozvane crne i bijele vještice. Zapravo radilo se o paganskim vjerovanjima starih naroda.

Progon vještica

Zbog neznanja ljudi a i Crkva zauzela je negativan stav prema vještim ženama ili pak ženama i muškarcima koji su nešto više znali od drugih. Služili se prirodnim pripravcima i iscjeljivali. Crkva se žestoko usprotivila svakome tko nije prihvaćao kršćanski nauk. Inkvizicija je osnovana 1231 godine a 1252 tadašnji Papa je odobrio razne metode mučenja žena i muškaraca kako bi priznali da su vještice i da čine zlo. U koliko je bilo ustanovljeno da je osoba vještac ili vještica gorila je na lomači a prethodno javno mučena. U vrijeme Inkvizicije svaku ženu se moglo optužiti da je vještica.
Nisu bili potrebni čak nikakvi dokazi dovoljno je bilo da se pokaže prstom na nju i onda su slijedile razne ucjene i mučenja kao tehnike priznanja. Poznati “vještičji ” madež na tijelu ju je mogao odati .
I to bi bio dokaz sasma dovoljan da gori na lomači. Inkvizitori su žene poškropili blagoslovljenom svetom vodom potom ženu bacili u hladnu rijeku u koliko je izronila bila je proglašena za vješticu
ako se ugušila u vodi bila je čista. Od epilepsije se i tada bolovalo ali bolest nisu poznavali  pa su često  žene koje bi imale epileptični napad ili napad panike bile proglašavane vješticama.
Vješte žene i danas su možda drugačije od drugih ali su mnoge vješte liječnice, umjetnice, političarke, kuharice ali su doista vješte i jednostavno znaju i mogu.
Vaša, 
Soror PIAL

TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.