Jednogodišnje biljke poput bosiljka i kopra moraju se svake godine zasađivati, ali većina drugog često korištenog začinskog bilja kvalificira se kao trajnica.
Jednogodišnje biljke poput bosiljka i kopra moraju se svake godine zasađivati, ali većina drugog često korištenog začinskog bilja kvalificira se kao trajnica.
Imate dvije mogućnosti kada je u pitanju sadnja višegodišnjih biljaka: možete ih posaditi izravno u zemlju ili ih uzgajati u posudama. Rano proljeće je najbolje vrijeme za biljku na otvorenom, ali možete staviti biljke u zemlju u bilo koje doba godine da nije zamrznuta. Ako ćete ih saditi u posudama, to je odlična opcija za one u hladnijim krajevima koji žele započeti sadnju odmah, a svatko tko ih želi cijelu zimu - provjerite postoji li osunčan prozor (ili da je na istočnoj strani).
Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnima za prozorske daske, terase i balkone. Umjesto da odete u trgovinu kada trebate grančicu nekog začina, jednostavno izađite na stražnja vrata i uberite ono što ste sami posadili. Samo zapamtite, možete ubrati samo mali dio biljke u jednom trenutku, ne više od 10%, ako želite da ostane živa i uspješna.
Biljka
|
Za što se koristi?
|
Upute za uzgoj
|
Održavanje
|
Bonus savjet
|
Lavanda
|
Arome za pića i deserte, cvijeće se može koristiti u suhim aranžmanima i biljnim lijekovima, poput tinktura.
|
Stavite u dobro isušeno tlo na sunčanom mjestu, režite stabljike cvijeta kako se budu sušile.
|
Budite oprezni da ne zalijevate zemlju previše.
|
Cvjetovi lavande su vrlo atraktivni za leptire.
|
Kadulja
|
meso, umake od tjestenine i druga ukusna jela, čajeve
|
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu.
|
Izrežite stabljike za oko 30% svake jeseni kako bi se potaknuo bujni rast.
|
Postoje mnoge vrste kadulje osim standardne gastronomske biljke - probajte ananasovu kadulju za ledeni čaj
|
Ružmarin
|
Bitan je sastojak u mnogim ukusnim jelima; drvenaste stabljike mogu se rezati za upotrebu kao aroma za poboljšanje okusa
|
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu.
|
Budite oprezni da ne zalijevate zemlju previše
|
Isprobajte jednu od nisko-rastućih, rasprostranjenih sorti ružmarina, kao što je Prostratus
|
Metvica
|
Arome za pića i deserte
|
Djelomice osvježite i navodnjavajte nekoliko puta tjedno tijekom vrućeg i suhog vremena. Tolerantna slabo dreniranom tlu.
|
Dok god ima vlagu, teško će uvenuti. Važno je znati da ih morate posaditi u lonce ako ih ne želite proširiti po cijelom dvorištu ili vrtu.
|
Ljekoviti matičnjak, vrsta metvice, daje citrusnu aromu za vaš omiljeni ledeni napitak.
|
Timijan
|
Neophodni sastojak u mnogim ukusnim jelima, osobito onima koji dopiru iz Italije.
|
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu.
|
Sjeći stabljike za 50% u jesen za poticanje bujnog rasta.
|
Ova biljka s niskim rastom izvrsna je prizemnica za sadnju između stepenica, gdje će ispuštati divan miris svaki put kada prođete.
|
Origano
|
Neophodan sastojak u mnogim ukusnim jelima, osobito onima koji dopiru iz Italije, a omiljeni je sastojak svake dobre pizze.
|
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom ili djelomično sunčanom mjestu. Ljeti ga trebate zalijevati nešto češće, otprilike jednom tjedno, dok je zimi u stanju mirovanja pa može preživjeti i do dva tjedna bez vode.
|
Izrežite stabljike 30% nakon cvjetanja ljeti.
|
Svojim specifičnim mirisom neće začiniti samo jelo u koje ga stavimo, već će dati osvježavajući miris našem domu. Dobro se prilagođava ostalim začinskim biljkama, pa ga možete bez problema držati u istoj tegli s ružmarinom, kaduljom ili bosiljkom.
|
Vlasac
|
U omletu, koristi se u bilo kojem jelu u kojem želite dodati malo okusa luka.
|
Posadite na sunčanom mjestu i zalijevajte barem jednom tjedno tijekom vrućeg i suhog vremena.
|
Vlasac raste iz mesnatog korijenja koji može postati pretrpan kada se ograniči u loncu - podijelite korijenje u jednolike grumene i sadite ih na svježe tlo svake dvije ili tri godine.
|
Purpurni cvjetovi posjeduju i lagan okus luka - stavite ih u s
|
Vaša,
Soror PIAL
Sve informacije možete dobiti na e mail: mistikaokultizam@gmail.com ili na privatni mobitel + 385 92 324 1928 od 17 do 21 sat svakog radnog dana, te subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat
Ova stranica služi isključivo za zabavu
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.