Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

nedjelja, 9. veljače 2020.

Porijeklo Imbolca i narod božice Majke Danu


Porijeklo Imbolca i narod božice Majke Danu (Mother goddess of the Tuatha Dé Danann (Old Irish: "The peoples of the goddess Danu")
Imbolc je drevni keltski predkršćanski blagdan, koji se slavio sa 31. siječnja na 1. veljače, kao jedan od četiri keltska sezonska festivala (seasonal festivals - Samhain, Imbolc, Beltane, Lughnasadh) a koji je preuzet u neopaganizmu. U neopaganizmu se slavi kao dan usred zime, odnosno sredina između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija. Običaji ovog blagdana u kojemu se palilo mnoštvo svijeća i štovala božica Brigid preuzeti su i u kršćanstvu kao blagdan svijećnica, u Irskoj božica Brigid postala je sveta Brigita, njezin križ koji je u predkršćansko doba simbolizirao sunce, postao je St. Brigid's cross.
Čini se međutim da korijeni Imbolca sežu još u neolitsko doba i da se slavio među narodima i vremenima starijih od samih Kelta. Kao dokaz ovome navode se drevni megalitski spomenici "Loughcrew burial mounds" i "the Mound of the Hostages at the Hill of Tara", te "Cairn L at Slieve na Calliagh". Ti spomenici, bili su poravnati s izlaskom sunca na Imbolc and Samhain.
Kelti su sebi smatrali narodom Velike Božice Majke koju su nazivali Danu, a čiji korijeni sežu još u neolitik i štovanje neolitskih Boginja. Danu je bila jedna od neolitskin božica stvarateljica, jer drevni narodi su vjerovali da svi dolazimo od Velike Majke i k njoj se vraćamo, a različiti drevni narodi različito su Majku zvali (sirijci su je zvali Astarta, likijci Leta, frigijci Kibela, tračani Majkom Bogova, grci Demetra, rimljani Diana, irci Danu, itd). Danu je stvorila sve keltske bogove, i majka je cijelom narodu. Tako je i stvorila i Božicu Brigid (koja se u irskoj mitologiji također smatra pripadnicom Tuatha Dé Danann) i Brigid je jedna od njezinih oblika. Jer Božica Majka je jedna, a javlja se u mnogim oblicima i tisuće imena ima. Božica Brigid naručito se štuje na Imbolc, a smatra se božicom proljeća, mladosti, plodnosti, liječenja, pjesništva, umjestnosti i kovanja.
Ne treba zaboraviti i činjenicu da su kelti došli i do naših područja, postoje brojna keltska nalazišta u Podravini, Slavoniji, Virovitici, pa čak i u Samoboru. Na našim područjima ima ljudi kod kojih je jako prisutan keltski gen a lako će se prepoznati po crvenoj, zapravo narančastoj kosi i svjetloj puti. Dakako do današnjih dana taj gen se izmješao sa slavenskim i ostalim narodima na ovom području, pa smo preko tog gena i mi, na neki način, dio naroda božice Danu, odnosno ona je i naša Majka Stvoriteljica.

Vaša,


Soror PIAL

Sve informacije možete dobiti na e mail: mistikaokultizam@gmail.com ili na privatni mobitel + 385 92 324 1928 od 17 do 21 sat svakog radnog dana, te subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat


    Ova stranica služi isključivo za zabavu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.