Istaknuti post

Nazovite vidovnjakinju Soror i tražite pomoć- Privatni mobitel : +385 92 324 1928

S povjerenjem nazovite i riješite svoje probleme, saznajte što budućnost nosi, te kako će se razvijati vaša veza, posao i zdravlje. Najjef...

srijeda, 4. svibnja 2016.

Vještice i mačke

Dok su u vještičjem kotlu po receptima iz starih grimoara ili "Knjige sjenki", a u svrhu magijskih postignuća, životom najčešće plaćale žabe, gušteri, šišmiši, puževi, miševi i zmije, vješticama se oko nogu obično motala sudionica u njihovim ritualima – mačka, to čudesno biće noći za koje se vjerovalo (a ta percepcija ni danas nije posve iščeznula!) da i sama posjeduje okultne moći. Tako je, naime, zapisano u kolektivnoj memoriji, odnosno arhetipskoj slici o vješticama i njihovim vjernim životinjskim pratiocima i pomagačima.
No, vrijedi li i u ovom slučaju tvrdnja da u svakoj legendi, mitu, pa ako hoćete i predrasudi, ima barem zrnce istine? I što to onda govori o našim ljubimcima, ali i o nama samima?

Ako bismo krenuli tim putem, tada bismo, naravno, najprije trebali definirati što za nas znači pojam "vještica". Je li riječ o mudroj osobi, neovisnoj o mišljenju drugih, spretnoj i lukavoj, onoj koja ima uvide proistekle iz pozicije autsajdera koji promatra svijet s kraja šume (ili vrha ormara) i ne ustručava se ići protiv očekivanja? Ili, pak, u njezinoj neposlušnosti, samovolji i odlučnosti da sama upravlja svojim životom opirući se establišmentu, vidimo utjecaj mračnih sila koje streme kaosu i destrukciji?

Odgovor svatko treba pronaći za sebe, no iz navedenog možemo zaključiti kako predodžbe o vješticama i mačkama imaju mnoštvo dodirnih točaka.

Slično je, prema nekim izvorima, mislio i papa Grgur X., poglavar Katoličke crkve iz 13. stoljeća, pa je crne mačke proglasio ni manje ni više nego vražjim stvorenjima. Budući da su bile u direktnom kontaktu sa Sotonom, služeći kao prenositelji vijesti između njega i vještica, mnoge su mačke stradale u srednjovjekovnim progonima. Bi li povijest srednjeg vijeka možda bila drugačija da mačke nisu bile povezane s mračnim silama? Je li čovječanstvo, zbog narušavanja prirodne ravnoteže, zapravo stigla kazna u pojavi kuge i drugih zaraznih bolesti koje su se prenosile populacijom štakora? Sve su to pitanja koja i dalje golicaju maštu.

Ipak, veza između mačaka i vještica mnogo je starija od vremena spomenutog pape. Tako se, primjerice, još u nordijskoj mitologiji pojavljuju dvije crne mačke kao životinje koje vuku kočiju Freye, božice ljubavi i plodnosti, a predaja kaže kako bi ih nakon sedam godina vjernog služenja Freya za nagradu pretvarala u vještice koje su, pak, zadržavale moć mijenjanja u oblik mačke prema potrebi.

Vjerovanje da duša vještice noću ulazi u tijelo mačke (ali i nekih drugih životinja) dugo se zadržalo i bilo je prilično rasprostranjeno, a ideja je svakako usporediva sa šamanskim putovanjima i životinjskim duhovima vodičima kod indijanskih kultura.

Ako, pak, maštate o tome da i sami razvijete mistične moći, a dobro bi vam došla pomoć Velikog mačjeg duha, narodno vjerovanje kaže da su mace rođene u svibnju vještičje mačke. Ako su k tome i crne… eto vaše pomagačice!

Vjerovanja diljem svijeta

– Talijani vjeruju da je čuti mačku kako kiše jako povoljan znak
– Englezi kažu da ako u kući s mladom djevojkom spremnom za udaju živi crna mačka, djevojka će imati mnoštvo udvarača.– Ako djevojka ugazi na mačkin rep, te se godine neće udati, drže Francuzi.
– Onome tko ubije mačku slijedi 17 godina nesreće, vjeruju Irci.
– Baciti mačku s broda u more pomorce će odvesti u veliku oluju.
– Udariti mačku nogom donijet će vam reumu.
– Ako mačka u dnevnom boravku liže svoje šapice i čisti lice, stižu gosti.
– Ako mačka cijeli dan gleda kroz prozor, past će kiša.
– Ako je mačka podvila sve četiri šapice dok spava, stiže pogoršanje vremena.
– Ako crna mačka kihne na dan vjenčanja, mladenka će imati sretan brak.
Vaša, 
Soror PIAL
TREBATE POMOC obratite se na mistikaokultizam@gmail.com ili na mob: 092 324 1928

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.